Les Lofotboka for år 2001
I 1819 ble Lofoten rammet av et enormt jordskjelv. Fjellblokker raste ned, og hus ramlet sammen. Slik fortelles det i hvert fall.

I 1990 ble tunnelen under Nappstraumen satt i trafikk. Lofoten var omsider samlet til et veirike.

Egentlig er dette bare to glimt av Lofotfolkets spennende saga. ¨yriket har mye å by på – og Lofotboka er en god veiviser. For også i det nye tusenåret tar Lofotboka mål av seg til å v¿re tradisjonsb¿rer for ¸yfolket.

Nytt av året er at du kan lese Lofotboka –01 på nettet.
Velbekomme.

En rask gjennomgang av artiklene i Lofotboka –01, klikk på omslaget.

¨nsker du at boka presenteres i sin egentlige form, trykk på ”Les Lofotboka –01”. Det vil ta litt tid å laste ned alle 112 sidene. Husk mulighetene du har til å ”zoome” teksten.

Lofotboka –2002

Lofotboka –02 tar deg med på en spennende reise gjennom ¸yriket. Fra Raftsundet  ¸st til R¸st i vest, med mange spennende stopp underveis.

Du kan bli med til barndommens elv på Å, forlis utenfor Ballstad og til dramatiske hendelser på Ramberg. Lofotboka –02 tar deg med til pottemakeren på Vikten og til ”Hammarens far” fra den vesle bygda Storfjell. Og hva har italiensk politikk med R¸st å gj¸re. Hvordan var det å v¿re kokke i Mortsund – og hvorfor dro lofotinger til Island? Hvordan gikk det da feskaren m¸tte majesteten i Henningsv¿r…?

En rask gjennomgang av artiklene i Lofotboka –02, klikk på omslaget.

Boka presentert i sin egentlige form, klikk her.

Lofotboka –2003

Denne utgave av Lofotboka markerer at årboka nå har passert sine f¸rste 25 år. Det er blitt mange sider lokalhistorie!

Lofotboka -03 spenner fra Digermulen i ¸st til R¸st i vest – med mange spennende stopp underveis. Du får m¸te telthandlerne i Stamsund og oppleve hvordan det var i Svolv¿r i ”gamle dager”. Hendelser fra krigen i Lofoten og frodige barneminner fra Ramberg går hånd i hånd med industrieventyret i Moskenes. Du får bli med til ¯sholmene – og får innf¸ring i historien om Hol kirke. I årets utgave treffer du jenta som valgte fiskeryrket – og guttungen som bestemte seg for å bli fisker. Historien om kirkegårdsgraveren Jakob på V¿r¸y bringer inn den gode fortellerkunsten..

Vi tror du vil kose deg med Lofotboka –03! 

En rask gjennomgang av artiklene i Lofotboka -03 – klikk på forsiden.

Vil du lese Lofotboka -03 i originalversjon, klikk her.

Lofotboka –2004

26. årgang av årboka for Lofoten har mye spennende stoff å by på.

Vi blar i gamle rettsprotokoller og opplever tragedien bak et tvangsekteskap i Vågan. Men også saker som lokalfart i Lofoten, fyrstasjonen i Stamsund og små, muntre historier fra Buksnes er med i årets bok. Artikkelen ”På skinner i Lofoten” forteller om en ukjent side av ¸yriket. I 1963 ble Å rystet av en kjempesmell. Mer om det kan du lese i Lofotboka. Her finner du også historien om Oluf på R¸st, Scott på Vestvåg¸y og driftige kvinner på V¿r¸y. Du kan m¸te Harald Johansen fra Ramberg, se på ”kulturisme” i Moskenes. minnes tragedien utenfor Laukvik i 1934 og som kontrast oppleve dagens Laukvik. Kvalfangst og Skrova h¸rer vel sammen. Lofotboka tar deg med på begge deler. Og mer er det også…

Vi tror du vil kose deg med Lofotboka –04! 

En rask gjennomgang av artiklene i Lofotboka -04 – klikk på forsiden.

Vil du lese Lofotboka -04 i originalversjon, klikk her.

Lofotboka –2005

Lofotboka 2005

Hva opptok politikerne i Flakstad i 1905 – når fikk Reine sin kirke – og var det virkelig mulig å treffe en engel i Kabelvåg?

Lofotboka gir deg neppe alle svarene, men du får et spennende innblikk i ¸yfolkets historie. Årets bok kan dessuten skilte med en gullskatt på R¸st, med sjalusi og svart magi – og en kunstnerisk kraftverkbestyrer i Svolv¿r.

I 1819 ble Lofoten rammet av et enormt jordskjelv. Fjellblokker raste ned, og hus ramlet sammen. Slik fortelles det i hvert fall.

Nå er det mulig å s¸ke blant Lofotbokas årganger etter spesielle artikler. Det er imidlertid bare de siste utgavene du kan lese på nettet

Vi tror du vil kose deg med Lofotboka –05! 

Vil du lese Lofotboka -05 i originalversjon, klikk her.

Lofotboka –2006

Lofotboka 2006

Som alltid tar årboka deg med til spennende steder og du får treffe både kjente og ukjente personer. Historien om en kommandosoldag fra Svolv¿r og R¸var Alexander på Borgv¿r er to av artiklene i boka. Telefonen var ingen selvf¸lgelighet i Borge – og en n¸dlanding i Svolv¿r er spennende lesning. Du kan få vite mer om Stamsunds historie – og fangstmennene på R¸st. Det er bare å åpne boka…

Nå er det mulig å s¸ke blant Lofotbokas 28 årganger etter spesielle artikler. Det er imidlertid bare de siste utgavene du kan lese på nettet.

Vi tror du vil kose deg med Lofotboka –06! 

Vil du lese Lofotboka -06 i originalversjon, klikk her.

Lofotboka –2007

Lofotboka 2007

Kultur og tradisjon

Lofoten er kjent for natur, kultur og tradisjon. Lofotboka forteller om hendelser og mennesker i ¸yriket.

I årets bok m¸ter du telthandlerne i Stamsund, ustoppelige kvinnfolk på R¸st, postkortsamleren i Digermulen og den siste ¸rnefangeren på V¿r¸y.

Du kan lese om rasulykken på Steine, om kraftutbygging, gamle merkedager og strikketradisjoner, veier og biler i Flakstad og om bygda Åndstad som ble borte - for bare å nevne noe. Det er mye å oppleve i årets bok.


Her kan du lese Lofotboka -07 i sin helhet.